• Várandóság kísérés •

Dúlai támogatás a várandósság alatt:

Mikor két csíkos lesz az a bizonyos teszt, a várandós nőben sok kérdés és gondolat merülhet fel, bár ez kitarthat a gyermekágyi időszak végéig is (vagy tovább). Megoszthatod velem a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos érzéseidet, korábbi élményeidet. Fontosnak tartom, hogy a várandósság testi változásai mellett nagy figyelmet szenteljek a lelki változásokra. Fontos nekem, hogy szeretettel és gondoskodással kísérjem át a testet és a lelket az anyaságba. Ezt csak úgy tudom megtenni, ha az anya behív, és befogad az életébe. Ha megismerhetem azt a nőt, aki valójában Ő. Tulajdonságaival, gondolataival, történeteivel együtt.
Tudom, hogy ebben az időszakban fontos a tervezés, a felkészülés, ezért dúlaként folyamatosan tájékozódom a szakemberek munkásságáról, az intézmények működéséről és szakmai protokolljáról, a kórház szülészeti beavatkozások arányairól, és gyermekágyi osztályának szokásairól. Tudom, hogy ebben a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz, de amennyiben mégis lehetőség van rá, az anya olyan szakembereket válasszon, akikben megbízik, és akik támogatni tudják elképzeléseiben. A támpontok segíthetik egy olyan Szülési terv megírását, amely kitér az esetleges szülésindításra (ha szükség van rá) , a vajúdásra, a szülésre akár hasi, akár hüvelyi, az újszülött és az anya ellátására, a kórházban töltött napokra.
Van, hogy a kismama úgy érkezik hozzám, hogy nincs kérdése, megosztanivalója. A konzultációs alkalmakra éppen ezért készülök témajavaslatokkal, amelyben a várandósság mellett helyet kap:

* vajúdás szakaszai
* természetes fájdalomcsillapító módszerek
* szülés és születés folyamata
* otthonszülés
* császármetszés,
* VBAC- tehát a császármetszés utáni hüvelyi szülés
* aranyóra és a bőr-bőr(vagy szőr) kontaktus fontossága,
* szoptatás
* babagondozási praktikák
* családdá válás
* szülés utáni testi-lelki változások

A várandóssal és párjával annyiszor találkozom, ahányszor igénylik. Szeretném, ha a felmerülő kérdéseket, gondolatokat megbeszélnénk a baba születésééig, hogy a szüléskor legyen tere a
várandósság elengedésének, az újszülött fogadásának.