• Szüléskísérés •

A szülés egy kulcsfontosságú esemény. Mindenképpen az egyik legemlékezetesebb nap az anya és az apa életében, amikor megszületik a kisbabájuk. A vajúdás és a szülés teljes ideje alatt végig a szülők mellett maradok. Fontos tisztázni, hogy dúlaként nem rendelkezem egészségügyi végzettséggel. Nem helyettesítem az orvost, bábát, szülésznőt. Nem végzek vizsgálatokat, nem állítok fel sem diagnózist, sem kezelési javaslatokat. Szülés közben sem hozok döntést az anya helyett, és nem az apát helyettesítem, hanem ha a feltételek adottak, akkor az apa mellett kísérek.
Viszont a vajúdás és a szülés alatt (is) érzelmi, fizikai és informatív segítséget nyújtok. Elősegítem a szülők és a szülészeti szakemberek közötti kommunikációt. A konzultációk alkalmával rengeteget beszélgetek az anyával. Megismerem gondolatait, vágyait, kéréseit, terveit, félelmeit és gátjait, amelyeket képes vagyok oldani. Mikor a szülés megkezdődik, én csak teszem a dolgom.
 
Támogatok, megerősítek, átsegítek, borogatok, masszírozok, aromaterápiát alkalmazok. Átadom magam az anyának, koncentrálok kéréseire és kívánságaira a vajúdástól az aranyóra végéig.
Jelenlétemmel, személyemmel, figyelmemmel, tapasztalataimmal, természetes fájdalomcsillapító praktikáimmal, tudásommal, és a legfontosabb: szívem minden szeretetével kísérek, hogy az anya a lehető legszebb szülésélményt, és a baba pedig a legszebb születésélményt élhesse át.
“Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint felhő a szemhatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket.”
/Sheryl Feldman/
 
Amennyiben szeretnél jobban megismerni, keress meg valamelyik elérhetőségemen. Találkozzunk, mutatkozzunk be egymásnak egy ingyenes, kötelezettségektől mentes beszélgetés keretében!

“Számos vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a dúlai támogatás pozitívan hat a szülés kimenetelére, minőségére. Kézzelfogható szülészeti eredmény, hogy a dúla által kísért szülések esetén az összes császármetszés aránya 45%-kal, a vajúdás hossza 25%-kal, az oxitocin használata 50%-kal, a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igény 31%-kal, a fogós szülésbefejezések szükségessége 34%-kal, az epidurális érzéstelenítés iránti kérések száma pedig 10-60%-kal csökkent (Klaus és mtsai, 2002).
 
Ezeken felül a dúla által nyújtott társas támogatás az anyai mutatókra és elégedettségre, illetve az újszülött fiziológiás állapotára is, hosszútávon pedig a további gyermekvállalási kedvre, az édesapák szülésélményére, gyermekeikkel való kötődésükre, majd a párkapcsolatok alakulására is kedvező hatással van (Andrek, 2019)”
(Forrás: Dúlatanulmány, 2021)